MikroÇip
Mikroçip nasıl bir şey?
Bir pirinç tanesinden daha büyük olmayan bu mikroçipler veteriner hekimler her türlü pet hayvanına implante edilebilirler. Bu çip kendine özel bir numara taşır. Kayıtlı olduğu sistemde hayvanın ve sahibinin bilgilerine kolaylıkla ulaşılmaktadır.
Buradan mikroçip ile ilgili SIK SORULAN SORULAR'a ulaşabilirsiniz.
Mikroçip nasil Çalısır?
Teknolojinin temelleri 2.nci Dünya savaşına kadar gider ancak son birkaç yılda ucuz ve bu derecede küçük duruma geldi ve pet sektöründe kullanılmaya başlandı.
Pet mikroçip radyo frekanslı identifikasyon (RFID) teknolojisi kullanır. Adından da anlaşılacağı gibi RFID Mikroçipler, veri iletmek için radyo frekans dalgaları kullanır. RFID çip veri bulundurur ve elektromagnetik kuvvet ile enerjisini sağlayarak alıcısı ile veri alış verisi içinde girer.
Değişik RFID çipler vardır. Ancak hayvanlar için kullanılanlar aktif olarak bilgi transfer etmek zorunda değildirler. Sadece bilgiyi içerirler ve istendiğinde alıcı ile devreye girip bilgiyi aktarırlar. Bu çesit çiplere pasif çip denir. Pasif mikroçipler pil veya baska bir güç kaynaği içermezler.
Pirinç tanesi kadar küçük olan çipler birkaç bölümden oluşurlar. İlk olarak cam kapsül Bu cam kapsül biyo uyumludur. Yani hayvana zarar vermez , toksik, allerjik değildir. Mikroçipler hayvanın içinde ilerlemesin diye polprpilen polymer ile kaplıdır. Bunuda polimer hayvanın bünyesinin kapsülün etrafında bir hücre duvarı örmesini sağlayarak yapar. (kaynak: identipet). Mikroçipleri cerrahi olarak çıkarmak zordur. Son kullanma tarihleri yoktur ve yıpranmazlar. Hayvanın hayatı boyunca kalırlar.
Kapsülün içinde ise bilgiyi tutan silikon bir mikroçip bulunur. Bunun yanında bir kapasitör ve bakır sarılı bobin vardır. Kapasitör okuyucudan aldığı frekansı alır ve enerji haline dönüştürerek çipe iletir. Çip çalışıp bilgiyi yine bobini anten olarak kullanıp alıcıya yönlendirir. Bu radyo frekansını alan Okuyucu mikroçip numarasını dekode eder ve ekranında bilgileri kullanıcıya gösterir.
Bünyesinde hiçbir güç kaynağı bulundurmadığı için mutlaka bir okuyucuya yada scannera ihtiyaç duyar.
Avrupada, mikroçip uygulaması daha yaygın ve standart haline gelmiştir. Pet hayvanlarının yarısına yakını çiplenmiştir. Umarız bizim ülkemizde de yeni çıkan yasalarla mikroçip uygulanması yaygın hale gelir.
Enjekte Edilebilir Transponder’lar
Enjekte edilebilir transponder’lar genellikle pet, laboratuar, balık gibi hayvanların kimliklendirilmesinde kullanılmaktadır. Bu tip transponder’lar Bioglas denilen ve vücutta herhangi bir alerjik reaksiyona yol açmayan veya vücut tarafından reddedilmeyen zararsız bir kapsül içerisinde bulunmaktadır.
Okuma mesafesinin kısa olmasi sebebi ile bu tip transponder’larin çiftliklerde yönetim amaçlı olarak kullanılması uygun değildir.
Tüm transponder’larımız üzerlerinde sterilite durumunu belirten renk değiştiren mürekkeple işaretlenmiş steril paketlerde satışa sunulmaktadır. Aynı zamanda paketlerin üzerinde hayvan sağlığında kullanıldığına dair TSE tarafından talep edilen ve ISO standartlarında olduğunu belirten ibareler bulunmaktadır. Bu da alınan ürünün ne ihtiva ettiğini net bir şekilde kullanıcıya belirtmektedir.
Kullanım Alanları
Pet Hayvanlarında Yasal Kimliklendirme
5199 Sayılı hayvanları koruma kanununda pet hayvanları için yasal kimliklendirme ekipmanı mikroçip olarak belirlenmiştir.
1999 Marmara depremlerinde birçok ev hayvanı sahiplerinden ayrı kaldı ya da o feci kargasada kayboldu ve sokaklarda başıboş dolaşır oldular. Bu problem hayvanları sahipleri ile buluşturacak bir sisteme ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkardı.
mikroçip ile kayıt sisteminin daha büyük bir probleme çözüm olacağına inanıyoruz. O da sokak hayvanlarının çokluğu. Şehirlerde sürüler halinde dolaşan ve etrafa korku salan sokak köpekleri. Bu hayvanlarin büyük bir kısmı barınaklar tarafından ya da hayvan severlerin katkıları ile veteriner hekimler tarafından kısırlaştırılıyorlar. Maalesef sayıları azalmıyor. Bunun bir nedeni ise sokağa bırakılan ev hayvanları. Yeni yasa ile mikroçip takmaları zorunlu haline getirilen evcil hayvanları sokağa bırakmak isteyen sahipleri böyle acımasızca bir sey yapmadan önce bir kez daha düşünmek zorunda kalacak. Çünkü o hayvan belediye barınakları tarafından ele geçirildiğinde, çipi okunup sahibi anında saptanabilecek. Biraz sorgundan sonra hayvan sahibi yüksek cezalara çarptırılacak. Gelin ve 500’ün üzerinde Veteriner Hekimin neden VetPractice’i seçtiğini bugün sizde anlayın.